Палешка

  • Сцена: Детска
  • Премиера: 24.12.2021
{JEVK2EMBED}

Режија и драматизација: Давор Драгојевиќ
Според мотивите од бајката „Палешка“ од Ханс Кристијан Андерсен

Претставата „Палешка“ е ново и модерно читање на истоимената бајка од Ханс Кристијан Андерсен, во која главниот фокус е даден на мајчинската љубов и нејзината сила. Претставата допира актуелни теми во современото живеење и растење на децата како различноста и прифаќањето на различноста кај себе и другите, соочувањето со суровоста на светот во процесот на растење и мајчинската љубов која е тука секогаш да нè заштити и спаси од сите тие опасности. Мајсторски изработените кукли водени со совршена прецизност и чувство од сите актери во екипата на сцената создаваат магија со која ќе се соживеат и децата и возрасните, велат од тимот на претставата.

Режисерот Драгојевиќ, во име на претставата ќе запише:

„....Мечтајте за да летнете
Нека не ви биде страв
И големи и малечки
Вилински ве носи прав.
Уживајте и љубете
Нека срцето ви пее
Знајте дека кај и да сте
Мајчинската љубов грее.

Драматизација:

Давор Драгојевиќ

Сценографија, костимографија, дизајн и изработка на кукли:

Кирил Василев

Композитор:

Алек Родиќ

Превод, адаптација и драматург на претставата:

Драгана Лукан Николоски

Препев на сонгови:

Тина Трпкоска

 

FaLang translation system by Faboba

Месечен репертоар

Јуни 2024
П В С Ч П С Н
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Маркетинг