17 March 2018

Прес конференција за претставата „Еднаш свет изградив“

There is no translation available.

На  ден 19.03.2018, (Понеделник) со почеток from 10:30 hours во Н.У. Театар за деца и младинци-Скопје, ќе се одржи прес конференција по повод премиерната изведба на претставата „Еднаш свет изградив“  по мотивите from романот „Сидарта на писателот Херман Хесе, во режија на Јане Спасиќ.

Текстот „Еднаш свет изградив“ е пишуван по мотиви на романот „Сидарта“ from Херман Хесе. Преку семејна приказна за татко и син кои се среќаваат после долги години, авторот на претставата Јане Спасиќ се обидува да согледа неколку поважни животни фази и да ги разгледа последиците на индивидуалните одлуки. Преку нивниот однос и приказните на таткото се поставуваат повеќе прашања за значењето и последиците from изборите во животот. Дали децата може да избегаат from изборите на своите родители и дали може да направат свои самостојни избори или тие секогаш ќе носат сенка from изборите на своите родители, дали постојат универзални вредности или сите се индивидуални? Дали на животот може да му се даде подолготрајна смисла или секоја животна фаза има свое значење? Дали некое from овие прашања има дефинитивен одговор или засекогаш остануваат отворени?

Претставата е работена низ заеднички, експериментален процес заедно со актерите from Театарот за деца и младинци - Драган Довлев, Ненад Митевски, Наташа Петровиќ, Симона Спировска, Бојан Кирковски и младиот гостин Михаел Стојановски кој има само девет години.

Сценографијата е на Мери Батакоја, костимите ги дизајнираше Бранкица Јордановска, композитор на музиката е Дарија Андовска, а дизајнот на светлото е на Звездан Миљковиќ.

FaLang translation system by Faboba

Monthly repertoire

March 2023
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Marketing