Како ќе го делиме мачорот

  • Scene: Youth (14+)
  • Duration: 110 минути
  • Premiere: 22.11.2023
  • Age: 12+
There is no translation available.

13 Mar 2024 from 20:00 hours

Автор и режија: Јане Спасиќ

За жал, разводите денес стануваат се почести, а времето за разговор меѓу децата и родители се пократко. Сегашноста на разни начини ни го краде времето за помирување, мир и смирување. Во тажната нова нормалност и новиот недостиг на време, почувствував потреба да створиме претстава која ќе им подаде рака на децата и младите кои минуваат низ процесот на развод на едно семејство, но и стимул на родителите да поведат разговор со нивните деца и да пробаат да ги разберат нивните гледишта и стравови во сето ова. Од друга страна оваа претстава е „воведен курс“ за сите блиски и начинот на кои тие може да подадат рака на некој ближен кој минува низ развод.

Ќе бидеме пресреќни, ако некои деца и млади најдат охрабрување да зборуваат со некого и да ги избегнат вообичаениот срам и страв from околината при соочување со болката поради она што им се случува дома. Секоја болка има лек, понекогаш тоа е разговорот, понекогаш плачењето, понекогаш е подадената рака и разбирањето дека разводот не е крај на светот и дека нема ништо срамно во тоа. Време е да тргнат на страна табуата и да се зборува, за децата и младите да не останат со предлабоки лузни from овој болен и трауматичен процес.

Драматизација:

Јане Спасиќ

Сценографија:

Кирил Василев

Костимографија:

Бранкица Јордановска

Избор на музика и звучна обработка:

Јане Спасиќ

Автор на промотивен материјал:

Матеја Николиќ

Media

FaLang translation system by Faboba

Monthly repertoire

March 2024
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Marketing