Актери

Актери (10)

17 Март 2018

Симона Спировска

Written by

Симона Спировска е родена 1985 година, во Скопје, Република Македонија. Дипломирала и магистрирала катедрата за Драмски актери, на Факултетот за Драмски Уметности, во Скопје, во класата и под менторство на проф. Владимир Милчин. Од 2011 до 2013 година работи како демонстратор на Факултетот за драмски уметности, по предметот Сценски движења и танци. Во моментов е вработена во Театарот за деца и младинци, Скопје и е дел од здружението Артопија.

Игра во претставите кои се на редовниот репертоар на Театрот за деца и младинци, меѓу кои: Оливер Твист, во режија на Срџан Јаначиевиќ, Заспанот разум раѓа чудовишта и Нашиот клас, во режија на Владимир Милчин, Снежната кралица,во режија на Драгана Милошевска, Сидарта, во режија на Јане Спасиќ и други (игра во над 10 претстви во матичниот театар), како и во претставите кои се дел од репертоарот на Артопија: Да го поздравиш и да ми го бациш, во режија на Билјана Радиноска и Експеримент, во режија на Јане Спасиќ.

Редовно соработува со театарот Cantieri Teatrali Koreja, од Лече, Италија, како дел од актерската екипа во претставата La parola padre(Зборот татко), во режија на Габриеле Вачиз.

Дел е филмски и телевизиски проекти.

Работи и како кореограф на бројни театарски и телевизиски проекти.

12 Март 2018

Драган Довлев

Written by

Роден на 21.06 1970 год. во Охрид. По завршеното средно образование се запишува на Факултет за драмски уметности отсек: драмски актер во класата на професор Владимир Милчин и асс. Сузана Киранџиска.

Дипломира 1993 со претставата „Жена“ од Едвард Бонд.

 

Образование

Факултет за Драмски Уметности - Скопје, отсек Драмски Актери 1989 - 1993

НАТФИЗ „Крсто Сарафов“ - Софија, Бугарија, отсек Режија на куклен театар 1997 - 1999

Вработен во Театар за Деца и Младинци – Скопје 1994 -

Меѓународна актерска награда за анимација на куклата на Малиот Принц, во истоимената куклена претстава на меѓународниот фестивал Отон Томанич во Суботица, Србија.1997

Пост-дипломската куклена претстава ПЕПЕПЛАШКА ја поставил на сцената на Театарот за Деца и Младинци. 1998

Директор на Н. У. Театар за Деца и Младинци – Скопје 2011 - 2015

Работно искуство

Игра/играл во следниве претстави на ТДМ:

 • Спомени во ноќта
 • Беше еднаш на дивиот запад
 • Пинокио
 • Како сон
 • Малиот принц
 • Светлосиното куче петар
 • Убавицата и ѕверот
 • Двајца во еден
 • Пупи Паф
 • Могли
 • Крале Марко
 • Силјан штркот
 • Итар Пејо
 • Црвенкапа
 • Дванаесетте месеци
 • Чук чук Стојанче
 • Пердувите на жеравот
 • Ѕвезден коктел
 • Сказна за царот и овчарот
 • Кралот Кускуле Први
 • Три древни приказни
 • Попот и неговиот слуга будал
 • Волшебнта флејта
 • Баш челик
 • Телефонот
 • Дете голомеше
 • Девојчето со кибритчиња
 • Сон на летната ноќ
 • Малата сирена
 • Бескрајни соништа
 • Алиса во земјата на чудата
 • Волшебникот од Оз
 • Пипи Долгиот Чорап
 • Оливер Твист
 • Нашиот клас
 • Заспаниот разум раѓа чудовишта
 • Петар Пан
 • Пепелашка
 • Мачорот в чизми
 • Еднаш свет изградив
8 Февруари 2018

Марија Ѓорѓијовска

Written by

Родена во Скопје. Во 2009та година дипломира при НАТФИЗ – Крсто Сарафов, актерство за куклен театар, Р. Бугарија, во класата на проф. Боњо Лунгов, доц. Маја Енчева и д-р. Константин Каракостов.

Дипломски претстави: Приказно оро, Железното момче, Мрзливата пчела и Балкански приказни.

По завршувањето на високото образование професионално е ангажирана во Театар за деца и младинци – Скопје, Р. Македонија.

 

Во Театарот за деца и младинци учествува во следните претстави:

 • Сон на летната ноќ
 • Бескрајни соништа
 • Алиса во земјата на чудата
 • Рекламна Бајка
 • Девојчето со кибритчиња (замена)
 • Лакомата меца (замена)
 • Волшебната флејта (замена)
 • Волшебникот од Оз
 • Македонска приказна (замена)
 • Цветната улица
 • Пипи Долгиот Чорап
 • Могли, Животинска фарма
 • Петар Пан
 • Грдото пајче
 • Мачорот во чизми
 • Црвенкапа (замена)

Од 2009 година е асистент на м-р Магдалена Ризова – Черних при детско драмско студио.

Други актерски ангажмани: Македонски народни приказни, други тв серии, синхронизација и др.

Винета Дамческа - Мојаноска родена на 03.02.1984 год. во Прилеп 2006 година. Дипломира на факултетот за драмски уметности во Скопје, оддел драмски актер во класата на професор Кирил Ристоски и асистент Зоја Бузалковска.

 

Работно искуство

Со професионален ангажман започнува во театарот „Војдан Чернодрински – Прилеп во претставите:

 • Викенд на мртовци
 • На трета мајка
 • Рибарски Караници
 • Совршенство или смрт
 • Роберто Зуко
 • Стјуардеси
 • Хајди

Во 2007 год. се вработува во „Театар за деца и младинци“ – Скопје и има играно во следните претстави:

 • Попот и неговиот слуга Будал
 • Силјан штркот
 • Кралот Кускуле Први
 • Сказна за царот и овчарот
 • Волшебната флејта
 • Василица прекрасна
 • Итар Пејо
 • Црвенкапа
 • Баш Челик
 • Телефонот
 • Девојчето со кибритчињата
 • Дете Голомеше
 • Сон на летната ноќ
 • Малата сирена
 • Бескрајни соништа
 • Алиса во земјата на чудата
 • Рекламна бајка
 • Мачорот во чизми
 • Бајка за царот Нај
 • Петар Пан
 • Пат околу светот
  и други.

Учество во серијата „Македонски народни приказни“

Родена на 29.01.1975 година во Скопје. По завршеното средно образование се запишува на Факултет за драмски уметности отсек: драмски актер во класата на професор Владимир Милчин и асс. Сузана Киранџиска.

Дипломира во 1997 година со претставата „Ладало“ од Јукио Мишима.

 

Работно искуство

Вработена во Театар за деца и младинци во Скопје 1999 -

Позначајни претстави во матичниот театар

 • Македонска приказна
 • Сон на летната ноќ
 • Бескрајни соништа
 • Убавицата и ѕверот
 • Црвенкапа
 • Малата сирена
 • Девојчето со кибритчиња
 • Пепелашка
 • Животинска фарма
 • Лакомата меца
 • Дванаесетте месеци
 • Петар Пан
 • ...и многу други.

Улоги на филм

Прашина, режија Милчо Манчевски

Сенки, режија Милчо Манчевски

Превртено, режија Игор Иванов Изи

Големата вода, режија Игор Трајков

До балчак, режија Столе Попов

Исцелител, режија Ѓорче Ставрески

 

Учество во неколку ТВ серии, ТВ и радио реклами, надсинхронизации и водителка на културни настани.

6 Декември 2017

Емра Куртишова

Written by

Родена на 30.12.1985год. во Скопје. Во 2009та година дипломира на Факултетот за Драмски Уметности – Скопје, во класата на проф. Владимир Милчин и асс.Сузана Киранџиска. Дипломира со претставата “Вртелешка” од Артур Шницлер во улога на Слатката девојка.За време на студирањето дел е од значајни работилници за размена на искуства во три фази – Македонија, Германија и Франција предводени од проф. Владимир Милчин.

 

2009та год.

 • Едукативна емисија “Зборувајте Македонски” на МТВ во режија на Владо Денчов.
 • Радио драми на македонско радио, посценарио на Владо Димовски.
 • Скопје ремикс - филм “Мангава диско панк” во режија на Саша Станишиќ.

2010та год.

 • Претстава “Лили” во режија на Софија Ристевска.
 • Претстава “Исти на различен начин” во режија на Наташа Поплавска.
 • Претстава за деца “Волшебникот од Оз” во режија на Нина Николиќ

2011та год.

 • Македонски народни приказни на Сител ТВ, во режија на Драган Вељановски.
 • Детски игран филм “Духот на баба Илонка” во улога на младата Илонка, во режија на Томислав Жаја.
 • Краткометражен филм “Г-ѓа Рубин” во улога на мед.сестра, во режија на Костадин Анастасов.
 • Кореодрама “Во нас” копродукција со Приштина, во режија на Наташа Поплавска.
 • Документарен филм “Иднината денес” во режија на Игор Иванов.

Во 2012та година се вработува во Театар за Деца и Младинци каде во моментов ги игра следните претстави:

 • Цветната улица во улога на принцезата Флора, во режија на Наташа Поплавска.
 • Грдото пајче во главната улога, во режија на Дејан Дамјановски.
 • Дкамерон копродукција со МНТ, во улога на Џулија, во режија на Боњо Лунгов.
 • “Пипи долгиот чорап”во улога на Аника, во режија на Драгана Попов Милошевски.
 • Рекламна бајка во улога на вештерката Камиша, во режија на Русомир Богдановски.

2013та год.

 • Руски сериски филм “Кум” во режија на Тимур Алпатов.

2014та год.

 • Во процес на две премиери во Театар за деца и младинци:
 • “Бајка за царот Нај” во улога на Сончев цвет, во режија на Коле Ангеловски.
 • “Нашиот клас” во улога на Рахилка, во режија на Владимир Милчин.
6 Декември 2017

Мики Анчевски

Written by

По завршеното средно образование во Д.С.У. Владо Тасевски се запишува на ФДУ, отсек: Актер, во класата на проф. Кирил Ристески и асс. Зоја Бузалковска и Дипломира во 2006 год. со претставата: Ништо без Трифолио, по текст на Русомир Богдановски.

Од 2006 до 2012 работи на неколку театарски претстави во МНТ како и Драмскиот Театар, како што се: Јонадаб, Македонски Рулет, Марат Саде, Сон на Летната Ноќ.

2011 год е дел од филмот: Балканот не е мртов, во режија на Александар Поповски

До 2012год работи и на неколку тв серии, тв реклами, радио реклами, како и надсинхронизација на Македонски Јазик на тв играни и анимирани серии на многу локални Телевизии и продукции.

Од 4ти Април 2012 год е во редовен работен односво Театарот за Деца и Младинци како Актер

Од тој момент е дел од речиси сите театарски претстави кои се работат во матичниот театар. Почнувајќи со првата претстава со која започнува, Цветната Улица (реж. Наташа Поплавска) па се до: грдото пајче, пипи долгиот чорап, де камерон, волшебникот од оз, бескрајни сништа, рекламна бајка, оливер твист, могли, петар пан, бајка за царот нај, пепелашка, гига мега бајка, Мачорот во Чизми, животинска фарма, нашиот клас, заспаниот разум раѓа чудовишта.

Со многу од овие претстави се освоени награди за колективна игра, како и гран при, за Волшебникот од оз на фестивалот во Бања Лука како и гран при за Нашиот клас на Јоаким фест.

6 Декември 2017

Владимир Лазовски

Written by

Образование

Универзите Св. Кирил и Методиј, Скопје - Факултет за драмски уметности (ФДУ) 1985 - 1989

Професионално искуство

Вработен во Театар за деца и младинци во Скопје 1993 -

ПРЕТСТАВИ ОДИГРАНИ ВО ТЕАТАРОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИНЦИ

 • Беше еднаш на Дивиот Запад
 • Зрното Грашок и Принцезата
 • Спомени во ноќта
 • Пинокио
 • Како сон
 • Снежана и седумте џуџиња
 • Малиот Принц
 • Светло-синото куче Петар
 • Убавицата и Ѕверот
 • Пупи Паф
 • Пепелашка
 • Могли
 • Крале Марко
 • Македонска Приказна
 • Јане Задрогаз
 • Силјан Штркот
 • Лакомата Меца
 • Црвенкапа
 • Чук Чук Стојанче
 • Ѕвезден Коктел
 • Папагалчето Рики
 • Кралот Кускуле Први
 • Три древни приказни
 • Попот и неговиот слуга Будал
 • Баш Челик
 • Телефонот
 • Волшебната флејта
 • Девојчето со кибритчиња
 • Дете Голомеше
 • Сон на Летната ноќ
 • Малата Сирена
 • Бескрајни Соништа
 • Алиса во земјата на чудата
 • Цветната Улица
 • Декамерон
 • Пипи долгиот чорап
 • Оливер Твист

Награди

Награда за најдобро актерско остварување - Крале Марко
(Меѓународен фестивал на театри за деца - Суботица, СР Југославија)1999

Награда за најдобро актерско остварување - Лакомата Меца
(Меѓународен куклен фестивал на мали форми - Крагујевац, СР Југославија)2001

Награда за најдобро актерско остварување - Попот и неговиот слуга Будал
(Меѓународен куклен фестивал Златна Искра - Крагујевац, Р. Србија2007

Награда за најдобро актерско остварување - Попот и неговиот слуга Будал
(Которски фестивал на театри за деца - Котор, Р. Црна Гора)2007

Специјална диплома за куклена анимација - Папагалчето Рики
(Меѓународен куклен фестивал „Златна Искра“ - Крагујевац, Р. Србија и Црна Гора)2004

6 Декември 2017

Мартин Јорданоски

Written by

Мартин Јорданоски, актер. Роден 1987 година во Скопје.Основно и средно образование завршува во родниотт град. Аматерски се бави со театар од свои 14 години. Се запишува на факултетот за драмски уметности во класата на проф. Владимир Милчин, каде и дипломира. 2012 година ,,ТДМ,, станува негова матична театарска куќа. Имал преку 10 премиери и ги толкувал ликовите на Могли, Капетан Кук, Мачорот во чизми, Страшилото, Данил Хармс и многу други. Во драмскиот театар го има играно ликот на Џанго во претставата ,,Грев или шприцер,,. Активен е и на алтернативната театарска сцена со повеќе од 5 претстави. Има преку 30 детски концерти со македонската филхармонија, нах-синхронизирал над 30 детски анимирани серии, активен извидник е од 13 години, аматерски се бави со жонглирање и магионичарство т.е. илузионизам. На филмско платно се појавува во филмот ,,До Балчак,, каде ја игра главната машка улога. Филмот ,,Сенки,, и детскиот серијал ,,Петко 5+,, каде го игра ликот на Максимилијан.

3 Декември 2017

Изабела Новотни

Written by

Образование

Универзите Св. Кирил и Методиј, Скопје - Факултет за драмски уметности (ФДУ) 1988-1992
дипломира во класата на проф. Димитри - Рули Османли

Професионално искуство

Вработена во Театар за деца и младинци во Скопје 1993 -

ПРЕТСТАВИ ОДИГРАНИ ВО ТЕАТАРОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИНЦИ

 • Оливер Твист
 • Грдото Пајче
 • Волшебната флејта
 • Попот и неговиот слуга Будал
 • Снежната кралица
 • Василиса прекрасна
 • Папагалчето Рики
 • Алиса во земјата на чудата
 • Крале Марко
 • Могли
 • Пепелашка
 • Црвенкапа
 • Пупи Паф
 • Двајца во еден
 • Малиот принц
 • Снежана и седумте џуџиња
 • Животинска фарма
 • Како сон
 • Спомени во ноќта
 • Зрното грашок и принцезата
 • Кралот Кускуле Први
 • Беше еднаш на Дивиот запад

Улоги на филм

Сенки (Изабела), режија Милчо Манчевски 2007

Ангели на отпад (Маргарита), режија Димитри-Рули Османли 1994

Телевизија

Обични луѓе (ТВ Серија) 2005

Мугра (ТВ драма) 1990

Во светот на бајките 1995-1999

 • Стотиот Клуч
 • Малиот Петар
 • Злата позлатена

Македонски народни приказни1995-1999

 • Сиромавиот што гледал в очи
 • Од доброто има подобро
 • Мома-војник
 • Магепсаното момче
 • Лошата свекрва
 • И многу добрина не чини
 • Илина и Илија
 • Пишман ќе бидиш и вака и така
 • Трипун и Богородица
 • Момата и дванаесетте месеци

Радио

Снимањје на радио драми и натсинхтонизација на цртани филмови 1995 - 1998

Актуелни проекти и ангажмани

Раководител на обука на воспитувачи во градинките во општина Кисела Вода 2013
во областа на театарот и работилница на кукли

Асистент на режија на претставата во Македонскиот Народен Театар - Аферата Елсинор 2013-2014
во режија на проф.Љубиша Георгиевски

Награди

Гран при за претставата Зрното грашок и принцензата на Меѓународниот фестивал во Смољан, Р. Бугарија 1994

Месечен репертоар

Декември 2018
П В С Ч П С Н
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Маркетинг